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Sous la grêle osée
23 août 2014

The Hundred-Foot Journey (Richard C. Morais)

Journey

La couverture du livre avait plu à ma sœur et elle l'a lu en 2011. Moi, j'ai attendu qu'il soit adapté au cinéma pour me décider. Ma sœur, Steven Spielberg et Oprah Winfrey ne peuvent pas se tromper, n'est-ce pas ? Et Anthony Bourdain (dont j'aimais beaucoup l'émission No reservations sur Travel Channel) nous jure sur la couverture qu'il s'agit, fingers in ze nose, du meilleur roman qui se déroule dans l'univers de la cuisine. Ben, je n'ai pas été convaincue. Je l'ai trouvé trop caricatural. Des Français snobs, arrogants (pas touche à ma cuisine) et profiteurs. Voilà ce que j'ai retenu. Et même si je sais qu'il existe des abus quant aux plaintes déposées auprès des prud'hommes, ça m'énerve de le lire dans un livre écrit par un Américain qui ne parle sûrement pas français. Ah ? Richard C. Morais est né au Portugal, a été élevé en Suisse et était correspondant à Londres pour le magazine Forbes. Pas grave, ça m'énerve quand même.

Bon, il est quand même mignon ce livre. Agréable à lire. Je l'ai terminé (il y a plusieurs mois déjà, d'où des souvenirs plus que vagues). Mais il m'a agacée. Et quand je vois que Dame Helen Mirren joue Madame Mallory et imite certainement un accent français. Manish Dayal en revanche...

http://books.simonandschuster.com/Hundred-Foot-Journey/Richard-C-Morais/9781476765853

"That skinny Indian teenager has that mysterious something that comes along once a generation. He is one of those rare chefs who is simply born. He is an artist."

And so begins the rise of Hassan Haji, the unlikely gourmand who recounts his life’s journey in Richard Morais’s charming novel, The Hundred-Foot Journey. Lively and brimming with the colors, flavors, and scents of the kitchen, The Hundred-Foot Journey is a succulent treat about family, nationality, and the mysteries of good taste.

Born above his grandfather’s modest restaurant in Mumbai, Hassan first experienced life through intoxicating whiffs of spicy fish curry, trips to the local markets, and gourmet outings with his mother. But when tragedy pushes the family out of India, they console themselves by eating their way around the world, eventually settling in Lumière, a small village in the French Alps.

The boisterous Haji family takes Lumière by storm. They open an inexpensive Indian restaurant opposite an esteemed French relais—that of the famous chef Madame Mallory—and infuse the sleepy town with the spices of India, transforming the lives of its eccentric villagers and infuriating their celebrated neighbor. Only after Madame Mallory wages culinary war with the immigrant family, does she finally agree to mentor young Hassan, leading him to Paris, the launch of his own restaurant, and a slew of new adventures.

The Hundred-Foot Journey is about how the hundred-foot distance between a new Indian kitchen and a traditional French one can represent the gulf between different cultures and desires. A testament to the inevitability of destiny, this is a fable for the ages—charming, endearing, and compulsively readable.

Le voyage de cent pas, traduit par Laure Joanin

http://calmann-levy.fr/livres/le-voyage-de-cent-pas/

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Commentaires
M
Oulà, je passe ! Rien ne me tente dans ce livre :-)
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N
Oui, le côté caricatural m'a agacée aussi. Mais moins que dans Da Vinci Code. Ce livre était moins long.
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